Jag heter Mats Nilsson och jag älskar musik!

Lika viktig som musiken är, är också att musiken presenteras på ett så bra sätt som möjligt. Därför har mitt intresse varit lika stort för själva musiken som på de högtalare som återger musiken. För mej har det alltid varit ett aktivt lyssnande och en jakt på den fulländade musiken. Nu vill jag låta dej ta del av Respons högtalare som jag själv har lyssnat på sedan mitten av 80-talet.

Inspiration!

Ända sedan 1963 när pappa kom hem med singeln She loves you med The Beatles har jag älskat musik. The Beatles är min musikaliska plattform, mitt musikliv startade där i mitten på 60 – talet.
A Hard Days Night, I Should Have Known Better, No Reply, I´m A Loser och många fler låtar ledde mej till den perfekta världen av pop.
And I Love Her, I´ll Follow The Sun, Michelle, Girl och Yesterday var några av de tidiga Beatles låtarna som gjorde att jag idag fortfarande kan bli rörd till tårar av vackra kärlekssånger.

Tändsticksask från gångna tider

I´m Down, Yer Blues och Birthday var hårda sånger som otvetydigt ledde in mej i den progressiva och den hårda rockens underbara värld.
Vi skall inte heller i detta sammanhang glömma introduktionen av sitar i George Harrisons kompositioner på lp:n Revolver som kom till fulländning i Within You Without You. De låtarna gör att jag fortfarande med nyfikna öron letar efter spännande musik från världens alla hörn.

Till min musikaliska bakgrund måste också tillägnas min mor & far som hjälpte mej på resan genom att spela en hel del "vuxenmusik”. Detta har också satt tydliga spår i min musikaliska värld.
Brahms 4:e symfoni var något som gick varm på den något provisoriska stereo som fanns i vårt hem runt 1965 – 1966. Bach och Mozart får naturligtvis inte heller glömmas i detta sammanhang.

För att inte tala om Swingle Singers och Jacques Loussier! Ganska fantastiskt att jag häromåret fortfarande kunde hitta underbar musik av dessa institutioner inom den musikaliska världen. Lyssna gärna på Swingle´s tolkning av Tchaikovsky´s 1812. Vilken lekfullhet! Eller Loussier´s genomtänkta och rytmiska tolkning av Fuga nr 5.

Det perfekta ljudet

1965 startade min jakt på det perfekta ljudet! Det hela började med att mina bröder och jag sparade våra veckopengar och till sist kunde köpa en batteridriven skivspelare från Philips med en högtalare i locket. Det var fantastiskt praktiskt, det var ju så lätt att plocka med hela paketet ner till gräsmattan och lyssna till alla singlarna med Beatles, Rolling Stones, Kinks, Herman Hermit´s, Hollies och alla de gamla hjältarna från 60-talet. Alla singlar var självklart inköp som gjordes på sparade veckopengar!

På den vägen fortsatte det! Sommararbete och inköp av stereoapparater istället för att fika på skolan eller att börja röka. Musik för hela slanten!

På 70-talet träffade jag en jämte i Göteborg som sedermera flyttade tillbaka till Östersund och startade hifi butiken Jämtljud. Nils Gunnar har under alla år varit tillgänglig för råd och tips och ledsagat mej när jag har haft funderingar inom hifi´ns underbara värld.

Respons högtalarna upptäckte jag i mitten av 80-talet. En fantastisk högtalare som har utvecklats något enormt genom åren. På den nivån de spelar idag har de emellertid aldrig spelat tidigare!
Det allmänna intrycket från mässor har alltid varit att Respons tillhört kategorin Mässans Bästa Ljud. Jag är därför väldigt glad och stolt över att jag kan erbjuda Er att lyssna på högtalare från Respons Audio.

Beatlestavlorna är målade av konstnärerna Alberto Ramirez och David Partida.

Välkommen att kontakta mig på 0706 – 86 35 89 för tidsbokning och provlyssning i hemmiljö!

2010 gjorde tidningen HiFi & Musik ett reportage hemma hos mig. Läs den här.