En fulländad högtalare, och från Sverige!

Jag fick en fråga en gång, var i konsertsalen man sitter, när man lyssnar på Respons. Jag blev något överraskad av frågan och kunden berättade att med de högtalare som han själv hade, då satt han på 3-4 bänkraden.
Efter några sekunders betänketid kunde jag svara att jag upplever att jag har hela ljudbilden framför mej och att att jag sitter runt den 20:e bänkraden.
Efter att ha lyssnat på Jussi i ca. 3 månader påstår jag att jag har flyttat fram en bit i salen och sitter nu kanske på rad 10-15.

ResponsReidar funderar och testar kontinuerligt komponenter för att kolla av om det finns något på marknaden som ytterligare kan förbättra Respons högtalare.
En stor tung låda är svårhanterlig ur många aspekter. Det är en utmaning att skapa en mindre högtalare som klarar att leverera ett minst lika bra ljud som en större.
-ResponsReidar skulle aldrig släppa ut en ny högtalare på marknaden om han inte ansåg att den spelade lika bra eller bättre än tidigare modell.

Respons Jussi lanserades under sensommaren 2023!

De aktuella Respons högtalarmodellerna är Ratio Auream och Jussi.

Ratio Auream

är namnet på Respons senaste 2-vägshögtalare.

Högtalaren är kvalitetsmässigt maxad med ett dubbelt kabinett ihoplimmat med ett viskoelastiskt lim. Ratio levereras i en äkta valnöts- och ekfinish med en noggrann invändig dämpning. Det interna kablaget består av 99.9999 solidcore ofc koppar med en Qteflonisolering, Cardas rhodium terminaler, Scan Speak beryllium diskantelement, 24dB delningsfilter med kvalitetsstålfoliekondensatorer i diskanten mm. Bas/mellanregister är ett 5,5” element som kommer från SB Acoustics.

Men det viktigaste är att Reidar Persson har använt sitt kunnande från 40 år som högtalardesigner, vilket har inneburit att den sista tiden har han lagt på testning av högtalarelement, finjustering av delningsfrekvenser för att uppnå den bästa möjliga frekvensgång med den bästa horisontella och vertikala spridning. Resultatet?
Reidar har låtit mej mej veta ett flertal gånger att dessa högtalare skulle han kunna leva med resten av sitt liv. De spelar musik!
Resultatet är bättre än han hade förväntat sig, och överträffar vad Reidar trodde var möjligt inom dessa parametrar.

Mått: 32 cm (höjd) 19 cm (bredd) 21 cm (djup)
Vikt: 8kg
5 1/2" bas/mellanregister
1" beryllium diskant

Läs reportage om Ratio Auream av Norska tidningen Fidelity på Hifisentralen.no här eller som pdf här

Jussi

är kulmen på kärlek till musik, noggrant hantverk, kvalitetskomponenter och 45 års erfarenhet som högtalardesigner.

Respons Jussi är utrustad med en 1" berylliumdiskant, 5" mellanregister och 8" baselement. Högtalaren är en basreflexdesign med en ventilerad mellanregisterkammare. Högtalarlabinettet består av ett lager mdf och ett lager gips som limmats ihop med ett viskoelastiskt dämpande lim. Finishen består av handskuren och anpassad faner i ek eller valnöt. Fanérmönstringen är i spegelbitar på varje högtalare i paren. Komponenter av hög kvalitet har använts i alla delar av konstruktionen. Det kan inte ses, men det kan höras. Om du är en kvalitetsmedveten musikälskare bör denna högtalare stå överst på listan för testlyssning om du funderar på att byta högtalare.

Nytt delningfilter har utvecklats till Respons Jussi. Varje högtalarpar trimmas individuellt med extrem precision. Det kan beskrivas som att fintrimma en högklassig violin. Mycket tidskrävande process som inte är möjlig i stor skala. Efter mer än 40 års erfarenhet av att utvärdera komponenters ljudkvalitet, är alla ingående komponenter i delningsfiltret valda efter maximal ljudkvalitet Inte efter tycke ock smak och vad som anses bra på marknaden och i bloggar. Hela vägen från ingångsterminal och ut till högtalarelementen besitter en kvalitet som inte ens finns i de dyraste högtalarna på marknaden. Ambitionen för mig är att återskapa musik så autentiskt som överhuvudtaget är möjligt, där röster och instrument återskapas med korrekt storlek, klangfärg och balans. Är det inte det som en gång kallades för HIGH FIDELITY ?

Mvh Reidar Persson

Kontakta mej gärna för provlyssning i lugn och ro. Musik avnjuts i Mats Audios demorum som samtidigt är vårt hems vardagsrum.

Mannen bakom Respons

Reidar Persson, mannen bakom Respons, Respons Grand, Rönnäng

Respons är något så exotiskt och exklusivt som en Västsvensk företeelse och högtalare. Med rötter i Bohuslänska skärgården har en enastående högtalartillverkare skapat en serie högtalare som kompromisslöst lämnat kvantitet och effekt därhän för att enbart koncentrera sig på förmågan att förmedla innehållet i musiken till lyssnaren. Konstruktören för Respons högtalarmodeller, Reidar Persson är en alldeles speciell person. Hans kunnighet om allt från ljudframställning och akustik till musikartister och konstruktionsmaterial lämnar besökaren ofta helt mållös. I sin produktionsverkstad på Tjörn har han komponerat, förfinat och justerat ljudkomponenter till aldrig tidigare skådad fulländning.

Respons Jussi

Respons har fått ett stort gensvar från musikälskare i vårt grannland Norge. Kundkretsen sträcker sig ända till USA är Respons högtalare fick ett genombrott och erkännande redan 1985. Även i Danmark, Holland och Kina finns ett starkt intresse för Respons.

Läs mer på Respons website https://responsaudio.se